Tuesday, January 18, 2011

Cause or Symptom??

Alhamdulillah..dah lepas 1 paper..pharmacology…

Dalam hati lega je..lepas paper ni, mcm separuh 3rd year dah lepas..huhu..mcm tue lah penangan pharma..(walaupun macam kene belasah je dgn dgn paper uh..T_T)

"Ya Allah…kurniakanlah kejayaan kepada aku dan sahabat2 serta junior2 ku..ameen…"

1 thing yang aku notice mase pulun study pharma hari tu..

camni, cuba bayangkan eyh…

Seorang patient datang kat seorg doctor..

“doctor, saya sakit perut..dah cirit birit 2 hari”

“ok, makan ubat ni ye..3 kali sehari”


Ermm…macam tue je ke keje doctor ni?? Kasi ubat macam tu je ke??

Biasenye…cirit birit ni..adalah satu proses utk protect badan kita daripada ape2 jangkitan..biasanya virus,bacteria atau parasit..dan bila adenye cirit-birit..ade possibility yg mase tue badan kita tgh fight dgn jangkitan tu…

Ok, kalau dalam kes kita kena jangkitan bacteria..then kene cirit-birit..pastu doctor kasik ubat utk rawat cirit-birit..agak2 kes ni akan settle x??

Tak la kan..selagi mana bacteria tue ade dalam badan kita..selagi tu kita akan sakit…kalo pasni demam pulak disebabkan bacteria ni..then doctor nak bagi ubat demam pulak ke??

Ermm..doctor ni..actually die tengah rawat symptom (mcm demam,sakit perut, cirit-birit)..

Dan bukannya rawat penyebab (cause)…

Memang betul je kene rawat symptom tue, tapi selagi mana x rawat sebeb utama penyakit tu, selagi tu la akan ade penyakit lain pulak yg timbul…ermm..betul x?? (tapi mostly doctor akan bg antibiotic la..utk bunuh ape2 bakterian n kuman dlm badan)

Haaa…macam tu jugak dengan penyakit masyarakat kita sekarang..masing2 sakit…tapi pihak2 tertentu hanya rawat symptom dan bukan cause…haa..sebab tue la penyakit2 tue still ade dlm masyarakat kita…

Ok, 2 minit..Cuba classify kan mereka kepada Symptom, Cause, Treatment:

Buang bayi Seks bebas Hati baby hatch aqidah

Curfew hukuman rotan ponteng sekolah iman


Okey..yang kita nampak..Seks bebas→ buang bayi dan dirawat dengan Baby Hatch

Kedua, ponteng sekolah (symptom) dan dirawat dengan Hukuman rotan atau Curfew

Jadi..sebenarnya..ape cause dan penyebab semua masalah2 ni?? HATI,IMAN dan AQIDAH tu..

Ermm…dan masyarakat skrg fikir kalau kita atasi masalah buang bayi tu dgn buat baby hatch, settle ke problem tu?? Bukan ke akan menyebabkan lagi ramai orang boleh buang bayi dgn senang hati??

Persoalannya di sini..punca utama adalah Hati tu sendiri..masing2 dah jauh dari aqidah yang sebenar..dah jauh dari ape yg agama gariskan..

Islam dah terang2 cakap..jangan dekati zina…sebab nanti akan menyebabkan banyak masalah lain..dan kapel tue..mcm menghampiri zina la kan?? x kisah la pegang2 ke x..

Tapi..kalau degil nak buat jugak..See..macam2 masalah timbul..kesian kpd mereka yg x bersalah..

Cuba bayangkan, Kalau la semua org pun baik je n amalkan islam ni betul2.. then semua orang tahu x boleh mencuri,merompak,merogol etc..dan semua pun takut nak buat…dunia ni aman je kan..kita nak jalan sorang2 pon x bahaya..tinggal barang kat mana2 pun x kisah ade org curi ke tak..pagar rumah masing2 pun x payah lah nak buat tembok tinggi2 nak elak pencuri (smpai x bertegur sapa dgn jiran sebelah)..huu

See, how nice the ISLAM is?? Semuanya utk kebaikan manusia…

Ade prof cakap macam ni…Syariat ni macam air..semua org pun perlukan air..dan kalo xde air, makan mati lah kita..macam tue jugak dgn syariat ni..semua org pun perlukan nya..kalau kita xde, actually kita ni Mati je di sisi Allah..nauzubillah minzalik…Dan syariat yg dimaksudkan adalah Syariat Islamiah.


maaf la entry ni sedikit bosan dan penuh ceramah..huu..(o.O)


p/s: jumaat lepas..egypt dihujani hujan ais…sejuk sangat..mcm salji..huhu..kalau x caya, bole bukak blog ini..

haha..mesir xde la xde salji ok?? Ade jugak la tu hujan ais…kalo x biasenye Salji kami, salji pasir..hehe..


rumah asrar

12.25 am

No comments:

Post a Comment