Monday, January 3, 2011

Masih ada solehah dlm dirimu...

Seorang gadis..aku kenal dia mase aku jadi Fesi KBM dekat bukit beruntung..mase cuti summer lepas…masa tu dia still Form 4..tapi skrg die baru masuk form 5..even baru je kenal…tapi aku rase dekat je dgn dia…

Sepanjang cuti summer dekat Malaysia 3 bulan lepas…xde la contact sgt2 pn dgn dia..sebab dia xde handphone..mak die pegang..so…sembang2 pun dekat Facebook je…but sejak kebelakangan sebelum aku balik Mesir..kitorg makin kerap sms n call..

Sampai la aku dah balik mesir…kitorg still contact2 through FB..kadang2 call or sms..She was upset..katanya.. “rindu akak..xde tempat nak mengadu”

Dan hati aku sgt tersentuh…

Adik..you know what..akak just kenal awak x lama..tapi rase mcm kenal dah lama je..dan bile awk byk tnya pasal agama…akk curious utk kenal awak…n bile awk sgt upset mase lepas clash dulu..n Allah hidayah kan awk utk berubah…Akak sgt2 bersyukur…masih ade lagi rahmat dari Allah utk hamba-hambaNya..

Dan bile awk citer macam2 yg awk kene bila awk nak berubah..dgn your environment x menyokong awk utk berubah..akk sedih jugak…because akk penah rase susah nye nak berubah…dan lagi susah benda tue bila kita xde org nak support..tapi Alhamdulillah Allah tabahkan hati akak utk tetap atas perubahan ini setakat ni..takat mana yg akk termampu…

Akak sgt2 harap awak bole bertahan dengan perubahan awak…maybe x la berubah byk sgt..tapi..even sebesar kuman kita berusaha utk berubah..ade nilai nya di sisi Allah..itulah sebaik2 jihad di sisi Nya..sebab kita berjihad utk kebaikan…akk harap sgt2 awk tetap thabat (stay/maintain) dan jangan hangat2 tahi ayam ye…

Akak harap juga..bila akk xde kat sisi awk…awk yakinlah…Allah sentiasa ada di sisi kita even senang atau susah..dan Allah utuskan malaikat rokib dan a'tid di kiri dan kanan kita utk awasi setiap langkah kita…dan jgnlah kita bersedih hati..Allah sentiasa perhatikan kita..Allah jugak sediakan Al-quran sebagai surat cinta daripadaNya..utk kita baca dan jadikan panduan mase sng atau susah…Allah jugak bagi mcm2 nikmat kat kita…sampai kita bole hidup smpai sekarang.kalau x sebab oksigen yg Allah bagi ni..kita x layak utk hidup sekarang kan?? Kalau x sebab rumah yang Allah bagi kita dan makanan2 yg Allah bagi..kita xde la sihat sampai sekarang kan?? Alhamdulillah…sepatutnya dekat allah lah selayaknya cinta kita..

Ade satu kalam dalam al-quran..

Katakanlah “jika kamu mencintai Allah, ikutlah aku (Muhammad), nescaya Allah akan mencintaimu dan mengampuni dosa-dosamu”. Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang. (al-imran: 31)

See…Allah dah terang2 cakap..kalau kita cintakan Allah..Allah akan balas balik cinta kita..malah akan ampun kan dosa-dosa kita lagi..sweet nya Allah..Baik nye Allah..tapi kita ni hamba Nya..selalu je lupa kan?? Still nak syg kan manusia lebih daripada Nya..kite selalu je syg kawan2…syg mak ayah..syg boyfriend..sampai lupa yang ade lagi yang lebih mencintai kita..Tuhan kita…

Akk kadang2 pun..terlupa juga benda ni..kita manusia mmg selalu lalai dan lupa…tapi..takkan kita nak lalai je selama-lama nya..kata nak masuk syurga..tapi kita still lalai dgn dunia ni..bole masuk syurga ke agak2 nya??

Awk tahu x?? akk sgt2 harap kita pjg umur dan bole jumpa lagi lepas ni..dan akk sgt2 harap akk akn jumpa dengan awk, atyn yang akk kenal..bukan nye Atyn yg dah berubah jadi org yg akk x kenal..kalau awk jadi lagi baik..subhanallah…Akk sgt2 bersyukur…Alhamdulillah..

Satu je akk harap..jaga diri..jaga amal..jadilah muslimah sejati dan anak solehah..jgn main2 kan hati org lain..jgn cepat mengalah dgn dunia ni..sebab dkt akhirat nanti ganjaran syurga tu sgt2 best..bagi hamba-hamba Nya yang layak..insyaAllah kita doa la kita adalah salah seorg penghuni syurga tue nanti.Ameen…

Even akk bukan lah sesiapa dalam hidup awk..tapi sejujurnya awk ade tempat nya dekat hati akk..dan akk sentiasa doakan utk awk..cemerlang dunia dan akhirat..insyaAllah :)


ok..all da best SPM..study by heart..n study smart...


p/s: doakan akk tau..nak exam 17 jan ni..huu..:)


(^.^)

3 comments:

  1. akak :'(
    sangat rindu.. org baca berulang ulang post ni..

    ReplyDelete
  2. aaa....atyn...!
    tak sangka awk simpan lg port ni..*terharu!*

    rindu jugak.
    jaga diri baik2 tau syg..
    jaga diri, iman, aklhak, aurat n amal~
    sayang awk!!! <3

    ReplyDelete
  3. bila akak nak balik ni.. org nak pegi dah tak lama lagii...

    ReplyDelete