Thursday, January 6, 2011

Duka itu kekuatan

"aku rasa aku lately asyik stress je"

"aah..nampak je!!"


erkk...tertikam hati aku...kata2 Najla mmg tepat la kene kat aku...
lately kami sekelas mostly in depression...
dgn exam yg dah dekat...
dgn xde study leave (prof..tolong la paham situation kami!! T_T)
dgn hari2 pun prof nak buat test utk carry mark...
n dgn hari2 yg akn belajar benda baru sbb prof nak jugak abeskan silibus...
and plus..smlm mmg kemuncak stress la..

aku nak pegi kuliah..bgn2 tido je..tgok2 jam..7.41 pagi...haha..tahniah sbb kelas start kol 8 pg..

ok..terkocoh2 jugak la siap2 n alhamdulillah pkl 8.05 dah kuar umah...

tp baru je nk kuar umah...aiseh...perut ni buat kacau pulak...
masuk la balek dlm umah n mata terus mencari tandas...

10 minit kemudian..kali ni betul2 dah kuar umah n berjalan tergesa2 nak kejar bas...

jalan punya jalan, 10 minit jugak la nk smpai perhentian bus..n terus je melompat naik tremco (ala-ala bus la, tp die pakai van je)

bila van tue dah penuh je, pakcik drebar tue terus jalan....
tapi....aku rase lain macam je...
dan tekaan aku tepat sekali..bila ammu (pakcik) tue tibe2 je belok kat satu lorong...and die ikut jalan lain sbb nak elak jem kt depan tue...

aishh...ni bukan jalan ke kuliah...

"ammu, kuliah tib banat, ala gambih..."
(pakcik, kuliah medik perempuan, berhenti ke tepi, saya nak turun)

ammu tue pon berhentikan la van ke tepi dan aku pun turun dgn muka bengkek...

aiseh..ni dah kat hayyu sadis...nak jalan ke hayyu sabik?? ade la 10-15 minit nak smpai kuliah...

akhirnya, dgn rase bengkek2. aku cuba tenangkan hati dgn zikir2..tiada pilihan..aku pun menapak la ke kuliah...

dan tahniah aku smpai ke kuliah pukul 8.40 pagi...
maka kelas berjalan spt biasa..smpai la pukul 3 ptg...
last lecture utk hari ni...tapi...
prof tue nak jugak abeskan lecture dia...n kami abes pukul 3.30 ptg...

huaa...sedih nye..lps ni ade kelas quran pula.pkl 4 jap lagi.macam x sempat je nk smpai sana...
nak pegi sana, nak tggu bas lagi n plus jem yang amat..mau nya lewat jugak sampai nnt...

okeh, aku mula la menapak balik..alamak..teringat nak beli buku la...
aku membelok..singgah la dkt kedai buku..

"ammu, fi kitab MCQ pathology??" (pakcik ade buku MCQ pathology x?)

"laa" (takde)

"haa...amsi maujud" (semalam ada je)

"laa' laa'..mish maugud nihardah.." ( tak..tak..takde buku tu harini)

haa...buku tu dah la penting..nak xm ni..bile lagi nak beli buku tue..rasenye mcm smlam ade je byk lagi stok die..ni mesti kes pakcik tu malas nak cari dan cakap je buku tu dah abes..
aku rase mcm sgt sedih..dgn balik lambat, n nak terkocoh2 ke kelas al-quran and plus buku MCQ yg penting x ade...

duhai hati, kenapa lah fragile sgt???

Dan akhirnya, empangan air mata aku pecah..teresak2 la menangis smbil balik jalan kaki..
Najla dkt sebelah tak mampu nak buat apa...




smbil2 meleleh tue....aku selak2 al-quran kat tgn...dan aku jumpa...

"Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta,jiwa, dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembira kpd orang-orang yang sabar"(al-baqarah:155)


dushh..rasa mcm Allah tengah nampak & bercakap dgn aku je time tu...


Telah berkata Adl Dlahak ra :
Barangsiapa tidak diuji antara tiap-tiap empat puluh hari dengan suatu bala, kedukaan atau musibah, maka tidak ada kebaikan baginya di sisi Allah.

aku rase sbb Allah syg aku la die bagi aku rasa stress ni.. :)

p/s: Terima kasih kpd sape2 yg support..Alhamdulillah, dah recover sket :)

No comments:

Post a Comment